יום רביעי   18/03/2015

10 המזונות שהגיעה העת שתאכלו/ סיון קידר

אשדוד בתפריט מעודדת צריכת מזון בריא לגוף ולנפש. במסגרת סדרת הכתבות החדשה של מגזין אשדוד בתפריט, ליקטנו עבורכם 10 מזונות בריאים, טעימים ושופעים בבריאות. כמה לצרוך, למה לצרוך, וכמובן, מתכון קל, פשוט להכנה וטעים!!! לקינוח.
10 המזונות שהגיעה העת שתאכלו/ סיון קידר | מגזין אשדוד בתפריט | פורסם: 18/03/2015

המודעות לחשיבות צריכת מזון בריא לא פוסחת על אשדוד בתפריט. בדרך כלל אנו מציגים בפניכם את עסקי המזון בעיר, את המבצעים החמים ואת העוסקים במלאכה המורכבת המאפיינת את עולם המסעדנות. עם בוא האביב בחרנו להציג בפניכם סדרת כתבות חדשה, אשר תחשוף אתכם אל עולם הקולינאריה והבישול הבריא במטבח הפרטי שלכם. 

בכתבה הראשונה בסדרה בחרנו לחשוף בפניכם 10 מזונות, המצויים במדפי הסופר ונגישים לכולם, אשר חשיבותם לבריאותכם אינה מוטלת בספק. לחובבנים, לבשלנים ולהרפתקנים. קבלו את עשרת הנבחרים:

1. סלק- יעיל כנגד תהליכי הזדקנות ומחלות ממאירות.

תפריט עשיר בסלק מפחית באופן ניכר חומרים המאיצים תהליכי הזדקנות ודלקת בגוף, ובכך למעשה מקטין את הסיכון לחלות במחלות ממאירות ומחלות לב וכלי דם. הסלק הוא מקור מצויין לחומצה פולית, המסייעת לבריאות הלב. צבעו של הסלק מעיד על כמות גדולה של חומרים נוגדי חמצון ייחודיים, המסייעים למניעת ממאירות   ומחלות כרוניות. לסלק תכונות אנטי דלקתיות, המסייעות בהתחדשות רקמות חיבור, בזרימת הדם ובהפחתת רמות כולסטרול.

כמה לצרוך? סלק קטן, 3 פעמים בשבוע לפחות.

 Ashdod -mangold

2. עלי סלק/ מנגולד- יעיל לחיזוק עצמות ולבריאות העיניים.

עלי הסלק מסייעים גם הם בהאטת תהליך ההזדקנות, ומכילים כמות נאה של ויטמין K, הנחוץ לצורך תהליכי קרישת דם, לבניית עצמות וכלי דם. כמות המגנזיום שבעלי הסלק מסייעים גם הם לבניית העצמות ולחיזוק השיניים, להעברת אותות עצביים ולהתכווצות השרירים. עלי הסלק מכילים בטא קרוטן, אשר מהווה חומר המוצא של ויטמין A, ולכן מגנים על העיניים, בעיקר מתהליכי הזדקנות.

כמה לצרוך? 5 עלים, 3 פעמים בשבוע לפחות.

 Ashdod -mangold!

3. כרוב ניצנים- להגנה מפני קרינה ולשמירה על שלפוחית השתן.

כרוב הניצנים מכיל סולפורפאן, נוגד חמצון המכיל גופרית (המגינה מפני מוטציות הנגרמות כתוצאה מחומרים המוספים במזון ומפני קרינה). פרט לכך, נמצא כי הוא מפחית ב- 1/3 את הסיכון לחלות בסרטן שלפוחית השתן.

כמה לצרוך? 5 כרובים, 3 פעמים בשבוע לפחות.

 Ashdod -kroov

4. סרדינים- מסייעים לפעילות שריר הלב, מערכת החיסון והמוח.

הסרדינים עשירים בחומצות אומגה 3, החיוניות לבריאות הלב וכלי הדם. יתרונם טמון בעובדה שאינם מכילים כספית, המצויה בדגים אחרים. הם מסייעים לפעילות תקינה של שריר הלב, המוח ומערכת החיסון הודות למינרלים המצויים בהם, ואף מסייעים בתהליכי הפקת אנרגיה בתאים וביצירת הורמונים ומוליכים עצביים הודות לוויטמינים מקבוצת B.

כמה לצרוך? 2 קופסאות סרדינים לאחר סינון פעמיים בשבוע/ 1/2 קופסה 4 פעמים בשבוע.

 Ashdod -sardins

5. חמוציות- מסייעים במניעת דלקות ושמירה על שלפוחית השתן

צריכת חמוציות באופן קבוע מונעת דלקות חוזרות בשלפוחית השתן. כמו כן, החמוציות מכילות נוגדי חמצון רבים, המסייעים במניעת מחלות לב, כלי דם וסרטן.

כמה לצרוך? מידי יום: כוס מיץ חמוציות או 2 כפות חמוציות מיובשות.

 Ashdod -cranbaries

6. אספרגוס- מאזן לחץ דם ומחזק את פלורת המעי.

הודות לאשלגן המצוי באספרגוס, הוא מסייע באיזון לחץ הדם. כמו כן, האספרגוס מכיל סיב תזונתי ייחודי, המעודד צמיחה של אוכלוסיית החיידקים הטובים במעי (יעיל במיוחד לאחר נטילת אנטיביוטיקה), ומסייע גם לבריאות הלב וכלי הדם.

כמה לצרוך? לשלב בארוחה 3 גבעולים, 3 פעמים בשבוע לפחות.

 Ashdod -asparagus

7. אשכולית- מסייעת באיזון לחץ דם ובאיזון השומנים בדם.

האשכולית היא בעלת תכונות אנטי- סרטניות ומפחיתה את הסיכון להיווצרות אבני כליה. כמו כן, ביכולתה לסייע באיזון לחץ הדם ובאיזון השומנים בדם. 

כמה לצרוך? 2 אשכוליות בשבוע, מומלץ לחלק ל-4 חצאים על מנת לאזן את צריכת הסוכר היומית.

 Ashdod -grapefruit

8. גרעיני דלעת- שמירה על הערמונית והפחתת ערכי הכולסטרול הרע.

גרעיני הדלעת מכילים כמות אבץ ואומגה 3 גבוהה, ובכך מסייעים למניעת הגדלת הערמונית אצל גברים. בנוסף, הם מכילים חומרים צמחיים המסייעים באיזון רמות הכולסטרול ובהפחתת ערכי LDL, המכונה גם "הכולסטרול הרע".

 Ashdod -dlaat

9. פולי סויה- להפחתת תסמיני גיל המעבר ולאיזון רמות הכולסטרול בדם.

פולי הסויה מכילים כמות גבוהה של חלבון, ויעילים כתחליף למוצרי בשר וחלב. ביכולתם לסייע בהפחתת ערכי LDL, "הכולסטרול הרע", ובהעלעת ערכי HDL, "הכולסטרול הטוב". כמו כן, פולי הסויה מכילים פיטואסטרוגנים, המחקים את פעילות האסטרוגן, ההורמון הנשי, ולכן יעילים בהפחתת תופעות גיל המעבר (גלי חום, בריחת סידן ומחלות לב).

כמה לצרוך? 100 גרם, 3 פעמים בשבוע לפחות.

 Ashdod -soya

10. קולרבי- להגברת עירנות ולבריאות העור והעיניים 

הקולרבי עשיר במרכיבים המסייעים בהשגת בריאות טובה במערכת העיכול (הודות לסיבים התזונתיים), בריאות העור והעיניים (מכיל ויטמין A), לחיזוק העצמות (מכיל סידן) ולהפחתת לחץ הדם (עשיר בויטמין C, המהווה מקור מצויין לאשלגן).

כמה לצרוך? 2 קולורבי גדולים בשבוע.

 Ashdod -kolorabi

וכפי שהובטח לכם בתחילתץ הכתבה, קבלו מתכון טעים ומיוחד להכנה ביתית קלה ומהירה, מומלץ כארוחת בוקר קלילה:

אספרגוס על הגריל עם ביצים שלוקות ברוטב קרם פרש

מצרכים להכנת 4 מנות:

16 גבעולי אספרגוס טרי (משתמשים רק ב- 2/3 העליונים של הגבעול).

שמן זית מאיכות טובה

מלח ים

פלפל לבן טחון (לפי הטעם)

1 כפית חומץ

4 ביצים גדולות, רצוי שיהיו אורגניות או ביצי חופש

מעט שמן מזולה

לרוטב:

1/2 כוס דחוסה כוסברה טרייה או פטרוזיליה טרייה

3 כפות שמן זית מאיכות טובה

1 גביע קרם פרש

3 כפות חרדל דיז'ון עם גרגרים

3 כפות מיץ לימון טרי

מלח ים

פלפל שחור טחון (לפי הטעם)

להגשה:

פלפל שחור גרוס

8 גבעולי עירית

אופן ההכנה:

1. ממלאים סיר גדול במים עם כף מלח וחומץ, ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה, וממשיכים את הרתיחה דקה נוספת. חשוב לדאוג לכך, שתהליך הבעבוע של המים יהיה עדין, כדי שלא לבקע את הביצים.

2. שוברים את הביצים לכוס ושופכים לתוך המים הרותחים.

3. מוציאים את הביצים מהמצים בעזרת כף. רצוי להעבירן לקערה עם מי קרח על מנת להפסיק את תהליך הבישול.

4. לצורך הכנת הרוטב מערבבים היטב את הביצים בקערה, ושומרים בקירור.

5. מחממים מחבת פסים על אש גבוהה, מברישים את גבעולי האספרגוס בשמן זית, וצולים במשך 7 דקות על המחבת. מטבלים במלח ופלפל.

6. מניחים 4 גבעולי אספרגוס בכל צלחת הגשה. מוציאים את הביצים השלוקות ממי הקרח, ומייבשים בעדינות כדי לא לפצוע את החלמון עם הנייר הסופג.

7. בצלחת ההגשה מניחים ביצה על גבי ארבעת גבעולי האספרגוס, מקשטים בפלפל שחור גרוס ובשני גבעולי עירית, ומגישים בליווי רוטב קרם פרש חרדלי.

 Ashdod -food

כל האמור בכתבה אינו מחליף המלצות רפואיות.

נשמח לתגובות בתחתית העמוד.