יום ראשון   26/06/2016

האסיאתית שפתחה לי את הצ'אקרות

אי שם בתחילת שנות ה- 80, מצאה עצמה דליה אסאו, אחות במקצועה, גרושה טרייה, אם חד- הורית ל- 3 ילדים, בפרשת דרכים גורלית. מפגש מקרי עם שכנים חדשים זימן לה הזדמנות, והיא קפצה למים עמוקים בסביבה לא מוכרת, מאתגרת וזרה. 35 שנים חלפו מאז, ושתי המשפחות הפכו לאחת.
האסיאתית שפתחה לי את הצ'אקרות | מגזין אשדוד בתפריט | פורסם: 26/06/2016

הכול התחיל כאשר דליה חזרה ממשמרת בבית החולים קפלן, ובמקרה נתקלה בשכונה בילד זר בעל מראה אסייתי, אשר אינו דובר את השפה העברית. משהו העיר את תשומת ליבה, והיא ניגשה להכיר את שכניה החדשים, ג'ון ולי, זוג סינים, אשר עלו ארצה עם שני בניהם, ווייקם וויין. דליה הבחינה בכך שגילו של אחד הילדים, ויין, זהה לגילה של ביתה, שלומית, שבזמנו הייתה בגן טרום חובה, והציעה את עזרתה. מכשול השפה לא הרתיע אותה, גם לא תהליך הגירושין שעברה בזמנו, אף על פי שגזל ממנה זמן, כוחות ומשאבים, והיא נרתמה לעזרתו של הזוג החדש בשכונה. וויין, הילד מלוכסן העיניים כבש אותה, ומאז נהגה לאסוף אותו מידי בוקר מביתו וללוותו יחד עם ביתה לגן הילדים, ובנותיה הגדולות נהגו לשמרטף על הקטנים. במהרה חברו המשפחות והעמיקו את הקשר, ויין ושלומית חברו באופן טבעי ובילו זמן רב יחד, ולמעשה הפכו למשפחה אחת מאושרת. לימים למדה שלומית את השפה הסינית על בורייה, ובין יתר עיסוקיה כיום מתרגמת מסמכים לאנשי עסקים, החוברים עם המעצמה הכלכלית המתפתחת בעולם, ואילו דליה מעידה כי המנטאליות המתאפיינת בנימוסים, סדר, כבוד ויושר דבקו בה ובילדיה כאילו נולדו והתחנכו במזרח הרחוק.

1111

ארבעת המופלאים מימין: שלומית, דליה, ג'ון ולי.

באותה עת לג'ון ולי הייתה מסעדה בעיר יבנה, וכשהחליטו להעתיק את מיקום העסק לאשדוד, הציעו לדליה לחבור אליהם. דליה כמובן לא הכירה בזמנו את עולם המסעדנות, וגילתה אהבה חדשה בחייה. מסעדת צ'ון לי נפתחה בצמוד לקניון הפורום שנפתח בזמנו באזור התעשייה, בתקופה בה נוס- קפה היה מוקד משיכה לבלייני העיר, והיצע המסעדות בעיר לקה בחסר, בלשון המעטה. דליה ניהלה את המסעדה יחד עם לי, כשג'ון אחראית על הטעמים ועל העבודה המדוקדקת והסיזיפית שבמטבח. שלומית חברה אל צוות המסעדה כבר בגיל 10, והתאהבה גם היא במסעדנות ובמלאכת הבישול הסיני המסורתי, וארבעתם מנהלים עד היום את מסעדת צ'ון לי.

222

בתחילת שנות ה- 90 שוב העתיקה המסעדה את מיקומה צמוד למלון מי- עמי ברצועת החוף הפסטוראלית. הקהל המשיך לפקוד את המסעדה, אשר תפסה מוניטין בענף המסעדנות בעיר ובקטגוריית האוכל מן המזרח ברחבי הארץ כולה.

עם הגיעם לגיל השלישי, בשנת 2013 התבשרו דליה ולי כי עליהם להעתיק שוב את מיקום המסעדה, אך הפעם נעשה השינוי בעל כורכם. כשהפנסיה מבצבצת ממש מעבר לפינה, נאלצו להיפרד מהמבנה ששירת אותם למעלה מ- 20 שנה, עקב הריסת המלון, ולבנות את עצמם מחדש במיקום חדש. לאדם הממוצע התהליך נשמע פשוט, אך כשמדובר במסעדה, נחוצים אישורים, תשתיות ושאר סרבולי טפסים, ניירת, בנייה, הקמה, ולוגיסטיקה שקצרה היריעה מלפרטם. משפחת צ'ון לי מצאה עצמה במעבר לא פשוט וללא תמיכה מהרשויות. ולמרות כל הקשיים הצליחו יחד לפתוח את מסעדת צ'ון לי האגדית, והפעם ברחוב האורגים, ובמתכונת כשרה!!!

333

הלקוחות הוותיקים ממשיכים לפקוד את המסעדה, גם אחרי הפיכתה לעסק בעל תעודת כשרות, כנראה שהאווירה, השירות, הטעמים האותנטיים והקסם שמצוי רק כאן ממשיך להתקיים. כן, כיום צ'ון לי היא בין המסעדות הסיניות האותנטיות האחרונות שנשארו בעידן המודרני בו סושיות ומטבחים מודרניים מן המזרח השתלטו על בלוטות הטעם המערביות בכלל, והישראליות בפרט. צ'ון לי שומרת על אופייה ומאפייניה באופן עקבי לאורך כל 35 שנות פעילותה, ובינינו, הדבר מעיד לפני הכול על יציבות, אשר לוקה בחסר בענף בלשון המעטה. אופי המנות, הטעמים המסורתיים ואפילו האווירה במסעדת צ'ון לי הם מעין מסע קסום למחוזות רחוקים, ואפילו לזמנים אחרים. נראה כי המודרניזציה לא השתלטה על המקום החמוץ מתוק הזה, ואני מדגישה זאת במובן חיובי ביותר, כי חוויה אותנטית אמיתית מן המזרח קשה למצוא כיום במחוזותינו.

444

 לצפייה בתפריט המלא של מסעדת צ'ון לי לחצו כאן!